in het nieuws

Holthausen Groep heeft noordelijke primeur met waterstofauto

economie.groningen.nl 

11-02-2016

‘Hoe houden we de logistiek in stand en ons leven comfortabel zonder dat het ten koste gaat van onze mooie planeet?’ Die uitdaging aan het eigen adres ligt ten grondslag aan de aanschaf van een volledig op waterstof rijdende Hyundai ix35 Fuel Cell door de in Hoogezand gevestigde Holthausen Groep. Daarmee is het bedrijf het eerste in Noord-Nederland dat een dergelijke, volkomen uitstootvrije, auto in gebruik neemt.

De ix35 Fuel Cell is de eerste waterstofauto ter wereld die in serie wordt geproduceerd. De innovatieve SUV wordt aangedreven door brandstofcellen. Bij de verbranding van waterstof in die cellen komt enkel waterdamp vrij. Dat betekent dus dat er tijdens het rijden nog geen microgrammetje schadelijke stoffen de atmosfeer in wordt geslingerd. En omdat waterstof met behulp van (groene) stroom eindeloos geproduceerd kan worden uit enkel water, zou het weleens de duurzame brandstof van de toekomst kunnen worden.

De Holthausen Groep gaat de zichzelf gestelde uitdaging om tot een duurzamere logistiek te komen dus vol ambitie aan. Het Groningse bedrijf is van oorsprong een handelshuis in allerlei gassen, van las- en snijgassen tot koelgassen en van gassen voor de voedingsmiddelenindustrie tot propaan.

Tegenwoordig biedt het daarnaast allerlei gasbenodigdheden, verzorgt het bedrijf veiligheidscursussen en levert het brandbeveiligingsapparatuur. De nieuwste loten aan de Hoogezandse bedrijvengroep zijn het Holthausen Clean Technology, dat bedrijven helpt bij het omschakelen naar een duurzaam wagenpark, en Holthausen Clean Energy, waarin de duurzame activiteiten worden ondergebracht.

Om zelf het goede voorbeeld te geven heeft Holthausen nu dus geïnvesteerd in de meest duurzame auto die momenteel op de markt is: de waterstofaangedreven Hyundai ix35. Grote voordelen van de een auto op waterstof is hij ze amper geluid maakt en een groter bereik heeft dan elektrische auto’s. Alleen het tanken, dat overigens net zo snel gaat als bij een benzine-auto, is vooralsnog wat lastig in Noord-Nederland. Er is namelijk nog geen enkel waterstoftankstation…

Maar ook daar is door Holthausen natuurlijk aan gedacht, want met de provincie Groningen is afgesproken dat in één van de groengastankstations die het bedrijf in Groningen bouwt ook een waterstoftankinstallatie komt. De waterstof die hier getankt kan worden, zal ter plekke geproduceerd worden met behulp van wind- en zonne-energie.en geluid.