in het nieuws

Stad krijgt primeur met rondvaartboot op waterstof

Dagblad van het Noorden 

26-04-2016

De stad Groningen krijgt als eerste in Noord-Nederland een duurzame rondvaartboot die op waterstof gaat varen.

Het bedrijf Progress Events krijgt hiervoor een subsidie van bijna 20.000 euro van de provincie. Progress Events is onder meer exploitant van Café De Toeter en Café het Catshuys en organisator van het jaarlijkse Bierfestival en Grachtenfestijn (zie foto).

 

Bedoeling is dat een authentieke rondvaartboot wordt aangeschaft. Deze moet gaan varen op het nieuwste type elektromotor, lithiumbatterijen en een waterstofcel. Daardoor zijn geen fossiele brandstoffen meer nodig en is de uitstoot minimaal. De boot moet het boegbeeld worden voor een verduurzaming van de rondvaart in Noord-Nederland.

Voor de regio is een rondvaartboot op waterstof nieuw. Door de combinatie van waterstof en lithiumbatterijen wordt het gemakkelijker om langer geheel duurzaam te varen. Zelfs een complete dagtocht behoort daarmee tot de mogelijkheden.

Progress Events is al langer bezig met duurzaamheid. Het Grachtenfestijn ontving daarvoor al verschillende certificaten.

Vorige week werd bekend dat ook Rondvaartbedrijf Kool op de milieuvriendelijke toer gaat. Het schip de Golden Raand is uitgerust met een hybride aandrijving waardoor gasten in stilte kunnen genieten en bovendien zonder uitstoot van diesel door de stad wordt gevaren.